Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
COLECȚIA PERSONALĂ VIRGIL ȘOTROPA , ACADEMICIAN
Date extreme: 1742-1953 / Cota UD: BN-F-00070 / Nivel: niv.Colecție
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00070
Titlu
COLECȚIA PERSONALĂ VIRGIL ȘOTROPA , ACADEMICIAN
Datele extreme de creare
1742-1953
Nivelul descrierii
niv.Colecție
Informații despre context
Nume creator/proveniența
ŞOTROPA VIRGIL
UD - Creator (Legătură)
ŞOTROPA, VIRGIL (RO-Năsăud)
Datele extreme ale existenţei creatorului
1867-1954
Dată de început activitate/Data nașterii
05.12.1867
Dată sfârșit activitate/Data decesului
1954
Istoria instituţională/Nota biografică
S-a născut la Gheorgheni (astăzi jud. Harghita), la 5 decembrie 1867, fiind nepotul botanistului şi academicianului Florian Porcius. Cursurile şcolii primare şi liceale le-a urmat la Năsăud, cu excepţia clasei a IV-a de liceu, pe care a urmat-o la Liceul German din Bistriţa. Studiile universitare le-a făcut la Cluj şi Budapesta. După terminarea studiilor, a intenţionat să plece în România pentru a ocupa o catedră de profesor, dar s-a reîntors şi a intrat ca redactor la „Gazeta Transilvaniei”, unde a lucrat în perioada 1892-1896. La redacţia „Gazetei Transilvaniei”, înfiinţată de G. Bariţiu şi condusă în acel moment de Aurel Mureşanu, fiu al meleagurilor năsăudene, a luat contact cu mişcarea naţională. Începând cu anul 1896, Virgil Şotropa a lucrat ca profesor la Gimnaziul din Năsăud, gimnaziu susţinut de Administraţia Fondurilor Năsăudene. În anul 1899 a devenit vacant postul de director al Gimnaziului năsăudean, iar Comisia Fondurilor l-a ales în unanimitate ca director pe Virgil Şotropa. Alegerea n-a fost acceptată de guvernul maghiar, fiind socotit ca indezirabil pentru această funcţie. Virgil Şotropa a rămas în continuare profesor de limba maghiară şi germană, până în anul 1913 când se pensionează pe motive medicale. Şi-a reluat activitate în 1919, predând până în anul 1933, când s-a pensionat definitiv. Încă de la începutul activităţii sale de ziarist, Virgil Şotropa a fost preocupat de trecutul, evoluţia istorică şi culturală a Ţării Năsăudului. După ce a fost numit profesor la Năsăud, în urma consultării arhivelor locale, a publicat câteva studii referitoare mai ales la Regimentul II de Graniţă. Cu prilejul sărbătoriri semicentenarului Gimnaziului (1913), împreună cu Nicolae Drăganu, a publicat monografia „Istoria Şcolilor Năsăudene”. S-a intenţionat publicarea unei reviste, dar declanşarea primului război mondial i-a zădărnicit intenţiile. Acestea s-au realizat după încetarea conflagraţiei mondiale, prin editarea revistei „Arhiva Someşană”. Scopul urmărit a fost acela de a „mântui de la pieire şi edita actele şi documentele privitoare la trecutul ţinutului nostru sortite să dispară în scurt timp din cauza neinteresului şi preocupărilor natură a societăţii de azi". În paginile revistei, Virgil Şotropa a publicat multe documente inedite, rod al cercetării cu asiduitate a arhivelor locale şi ale oraşului Bistriţa, dar a şi întocmit numeroase biografii ale unor personalităţi locale. Fiind conştient de importanţa păstrării şi conservării arhivelor şi a obiectelor arheologice, alături de alţi intelectualii năsăudeni, a contribuit la înfiinţarea „Muzeului Năsăudean”, în anul 1931. Pentru aportul său la tezaurul culturii româneşti, Academia Română l-a ales membru de onoare, în şedinţa din 18 mai 1943. S-a stins din viaţă în anul 1954.
Istoricul unității de descriere
Documentele au fost preluate/inregistrate in anul 1963 și 2020 (depistare documente).
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
În colecţie se regăsesc documente ale creatorului: atestate de absolvire studii, numiri în funcţie, invitaţii, corespondenţă cu numeroase personalităţi: Ioan Bianu, Ioan Lupaş, Sextil Puşcariu, C-tin Moisil, Victor Motogna, GrigoreMaior, Florian Porcius, M. Csaki, Emil Dăianu, dar şi corespondenţa lui Iulian Marţian şi Florian Porcius Manuscrisele rămase în colecţie privesc trecutul Ţinutului Năsăudean, şi sunt în diferite stadii de prelucrare. Virgil Şotropa a depistat şi achiziţionat numeroase documente, îndeosebi cele care privesc trecutul ţinutului năsăudean: ordonanţe ale Regimentului II de Graniţă, documente privind administrarea proprietăţilor grănicereşti. Între materialele documentare provenite de la rudele creatorului de păstrează documente ale activităţii generalului Leonida Pop, şeful cancelariei imperiale de la Viena şi unul din consilierii militari ai împăratului.
Evaluare, distrugere,termene de păstrare
permanent
Sistem de ordonare
Sistemul de ordonare al creatorului colecţiei
Condiții de acces și utilizare
Clădire Arhivă
10 BN
Condiții de acces
Conform articolului 30 şi a anexei nr. 6 ale Legii 16 din anul 1996 a Arhivelor Naţionale republicată.
Condiții de copiere
Conform articolului 30 şi a anexei nr. 6 ale Legii 16 din anul 1996 a Arhivelor Naţionale republicată.
Limba
română ; germană ; maghiară ; latină
Grafia
gotică, latină, chirilică
Instrument evidență/informare
65 (preluarea 1/1963) ; 1088 (preluarea 2/2020
Informații despre materiale complementare
Bibliografie
Lucrări: "Fondul personal Virgil Şotropa", în "Îndrumător în Arhivele Statului judeţul Bistriţa Năsăud. Îndrumătoare arhivistice", nr. 21, Bucureşti, 1988, pp. 425-433. Rusu Ioan, "Virgil Şotropa (1867-1953), în "Revista Arhivelor", X, nr. 2, 1967, pp. 269-278. Rusu Ioan, "Virgil Şotropa fondator al revistei "Arhiva Someşeană". La 50 de ani de la apariţia revistei "Arhiva Someşeană". Studiu şi bibliografie", în "Arhiva Someşeană". Studii şi comunicări (1973-1974), Năsăud, II (1974), pp. 35-54. Tanco Teodor, "Virtus Romana Redivivus", vol. I-II, 1973-1974. „Contribuții documentare referitoare la situația economică a satelor năsăudene în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”, volum îngrijit de Simion Lupșan, Adrian Onofreiu, Ed. Mesagerul, Bistrița, 2007. Adrian Onofreiu, Claudia Septimia Sabău, „Contribuții la memorialistica militară din secolul al XIX-lea. Însemnările lui Ioan Mihăilaș (1857-1864), în „Cultură și educație. In memorian Lazăr Ureche. Volum colectiv de studii și articole”, coordonatori, Aurelia Dan, Adrian Onofreiu, Angelo Manea, Dănuț Archiudean, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2014, pp. 77-101.
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
502
Metri liniari
4.20
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
CORNELIA VLAŞIN
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2014
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură