Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
FOND PERSONAL ANTON COȘBUC
Date extreme: 1698-1972 / Cota UD: BN-F-00642 / Nivel: niv.Fond
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00642
Titlu
FOND PERSONAL ANTON COȘBUC
Datele extreme de creare
1698-1972
Nivelul descrierii
niv.Fond
Informații despre context
Nume creator/proveniența
Anton Coșbuc (1904-1971)
UD - Creator (Legătură)
COȘBUC, ANTON (RO-Leșu Ilvei)
Datele extreme ale existenţei creatorului
1904-1971
Dată de început activitate/Data nașterii
20.12.1904
Dată sfârșit activitate/Data decesului
05.11.1971
Istoria instituţională/Nota biografică
S-a născut la 20 decembrie 1904 în localitatea Leșu. Şi-a început activitatea în satul natal, iar între anii 1915–1924 a urmat clasele I–VIII, (întrerupând un an pentru a studia la Roma), la liceul grăniceresc din Năsăud unde a avut ca profesori pe Vasile Bichigean, Ioan Păcurariu, Virgil Şotropa, Alexandru Ciplea, Nicolae Drăganu. A urmat cursurile facultăţii de litere şi filozofie a Universităţii din Cluj, specialitatea istorie şi latină. Nu se poate identifica cu precizie o anumită profesie pe care a practicat-o, dar toate au fost aproape de carte, de răspândirea ei, aproape de instituţiile culturale din lumea rurală. A fost un apropiat de Şcoala de Sociologie a savantului Dimitrie Gusti, și s-a numărat printre colaboratorii acestuia în cercetările sociologice efectuate în judeţul Bistriţa–Năsăud. A publicat studii şi articole în revistele „Vatra” şi „Arhiva Someşană”, care au apărut la Năsăud, a participat cu referate şi comunicări la numeroase manifestări cu caracter ştiinţific din judeţ şi din afara lui. Şi–a propus să elaboreze un dicţionar şi atlas onomastic al Ţinutului Năsăudean, în care sens a colaborat cu zeci de profesori şi învăţători din satele năsăudene. În vederea realizării aceste lucrări au fost întocmite cu sprijinul acestora ca urmare a vizitelor efectuate la domiciliul locuitorilor peste 60.000 de fişe. După ştiinţa noastră acest dicţionar nu a fost elaborat, dar fişele în vederea realizării lui s-au păstrat şi se găsesc în fondul de documente lăsat de autor.Anton Coşbuc şi-a propus să realizeze de asemenea o lucrare având ca temă „ Izvoarele mărturie şi istoria satelor năsăudene”. În acest scop a studiat lucrări şi documente de la Biblioteca Academiei Române Bucureşti, de la Biblioteca filialei din Cluj–Napoca a Academiei Române, din fondurile arhivistice păstrate la Arhivele Statului, a achiziţionat sau a primit ca donaţie de la unii intelectuali documente originale sau transcrieri. Nici această lucrare nu a fost finalizată, fiind însă păstrate conscripţiile unor localităţi din judeţ din perioada anilor 1698–1880, date şi informaţii despre Regimentul II românesac de graniță de la Năsăud (1762-1851), participarea grănicerilor la operaţiuni militare, jurnalele de campanie a unor militari care au făcut parte din regiment. Anton Coşbuc a vrut să scrie și monografia localității natale, Leşu. În acest scop a adunat un bogat material documentar care acoperă practic toate aspectele din trecutul acestei aşezări. A încetat din viață la 5 noiembrie 1971, la Năsăud.
Istoricul unității de descriere
Documentele au fost preluate și inventariate în anul 1998.
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Informațiile se referă la conținutul documentelor originale: conscripții ale localităților grănicerești, corespondență a personalităților din fosta graniță năsăudeană – locotenentul George Pop din Leșu, Alexandru Savu, dragoman al Consulatului Austriei la Iași - referințe bibliografice pentru anumite teme de cercetare, fișe de cercetare ale creatorului pe anumite teme, cu deosebire de natură lingvistică: toponimie, onomastică.
Evaluare, distrugere,termene de păstrare
Permanent.
Sistem de ordonare
Documentele au fost ordonate pe probleme.
Condiții de acces și utilizare
Clădire Arhivă
10 BN
Condiții de acces
fără restricții
Condiții de copiere
fără restricții
Limba
latină ; maghiară ; germană ; română
Instrument evidență/informare
712
Informații despre materiale complementare
Unităţi de descriere conexe
BN-F-00070 COLECȚIA PERSONALĂ VIRGIL ȘOTROPA ACADEMICIAN ; BN-F-00076 COLECȚIA PERSONALĂ EMIL PRECUP ; CJ-F-00116 FOND PERSONAL COȘBUC GEORGE
Bibliografie
1. „Anton Coșbuc, exemplu de iubire a satului natal”, în Teodor Tanco, „Virtus Romana Rediviva”, Bistrița, vol. III, 1977, pp. 283-285. 2. „Coșbuc Anton”, în „Dicționarul culturii și civilizației populare al județului Bistrița-Năsăud. Vol. I. Țara Năsăudului”, Ed. Napoca-Star, Cluj-Napoca, 2010, p. 119. 3. „Leșu și leșenii. Mărturii pentru neuitare. Repere monografice”, Ed. Mesagerul, Bistrița, 2003.
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
444
Metri liniari
6.60
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
ADRIAN ONOFREIU
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2014
Descriptori
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură