Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
COLECȚIA PERSONALĂ IULIU G. MOISIL, ACADEMICIAN
Date extreme: 1812-1948 / Cota UD: BN-F-00059 / Nivel: niv.Colecție
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00059
Titlu
COLECȚIA PERSONALĂ IULIU G. MOISIL, ACADEMICIAN
Datele extreme de creare
1812-1948
Nivelul descrierii
niv.Colecție
Informații despre context
Nume creator/proveniența
IULIU MOISIL
UD - Creator (Legătură)
MOISIL, IULIU (RO-Năsăud)
Datele extreme ale existenţei creatorului
1859-1947
Dată de început activitate/Data nașterii
19.05.1859
Dată sfârșit activitate/Data decesului
28.01.1947
Istoria instituţională/Nota biografică
Iuliu Moisil s-a născut la Năsăud, la 19 mai 1859, fiind fiul lui Grigore Moisil, vicar al Năsăudului. A urmat şcoala generală şi liceul în localitatea natală, iar din 1879 a frecventat cursurile Politehnicii şi pe cele ale Facultăţii de Filozofie de la Viena. Din anul 1886, a trecut în România, predând până în anul 1894 la Gimnaziul Real „Radu Greceanu” din Slatina. Va desfăşura o bogată activitate în cadrul Societăţii « Liga pentru Cultura Poporului român », înfiinţând prima secţie provincială. La cererea sa, Iuliu Moisil a fost transferat profesor la Gimnaziul din oraşul Tg. Jiu, iar din anul 1895, a fost numit director al acestui liceu. S-a implicat în mişcarea culturală iniţiată aici împreună cu refugiatul polonez Rola Piekarski, Alexandru Ştefulescu, Nicu Miloşescu, inginerul Aurel Diaconoviciu, înfiinţând cel dintâi muzeu regional din Vechiul Regat - „Muzeul Gorjului”. Iuliu Moisil a dat imboldul de constituire a societăţilor culturale şi de credit din Vechiul Regat prin înfiinţarea Băncii „Cerbul”. Pentru o mai bună educaţie a copiilor a editat revista pentru tineret « Amicul tinerimii » la care au colaborat numeroase personalităţi ale vremii. Cea mai importantă realizare din perioada gorjeană rămâne înfiinţarea primei şcoli de ceramică din ţară, unde au predat şi s-au desăvârşit ca artişti Ioan Wirnstl şi tânărul Ioan Schmidt. Din anul 1906, a fost numit secretar al Muzeului Etnografic din Bucureşti şi bibliotecar la Institutul Geologic din Bucureşti, iar din anul 1910, director al muzeului şi bibliotecii Casei Şcolilor. Aici a înfiinţat o „Bibliotecă a elevilor de curs primar şi secundar”, o secţie de manuscrise, autografe, stampe, medalii, busturi, o secţie de diapozitive şi clişee. A folosit aceste diapozitive în procesul de predare, fiind conştient că ele reprezintă o metodă didactică modernă, ducând la o fixarea mai bună a cunoştinţelor. A încurajat profesorii să folosească astfel de materiale în procesul de învăţământ. Ieşind la pensie, din anul 1931 s-a retras la Năsăud, fără a înceta a-şi aduce contribuţia pe tărâmul cultural. A fost iniţiatorul înfiinţării Muzeului Năsăudean. La intervenţia sa a fost înfiinţată Subdirecţia Arhivelor Statului, la 10 noiembrie 1937, al cărui director onorific a fost până în 1946. Tot sub îndrumarea sa se va reactiva activitatea ASTRA- despărţământul Năsăud. Iuliu Moisil a fost şi un pasionat fotograf, de la el ne-au rămas fotografii care surprind frumuseţea portului popular din zona Olteniei de Nord şi Năsăudului, diferite imagini din localitatăţiile pe care le-a vizitat, În anul 1943 a fost numit membru al Academiei Române. A decedat la 28 ianuarie 1947.
Istoricul unității de descriere
Documentele au fost preluate/inregistrate in anul 1957
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Colecţia" Iuliu Moisil" cuprinde: documente personale şi ale familiei, manuscrise ale creatorului de fond, corespondenţă cu personalităţi , şi anume: Nicolae Iorga, George Coşbuc, Barbu Şt. Dela Vrancea, Simion Mehedinţi, Ioan Bianu, Ioan Schmidt Faur; Constantin Fortunescu, Nicolae Teclu, Eugen Densuşianu, Constantin Diaconovici, Constantin Moisil, Grigore Moisil, Alexandru Vlahuţă, Sever Mureşan, etc. Caracterul multilateral sl activităţii sale e reflectat de documentele din diferite domenii: etnografie, istorie, arhivistivă, fotografie, demografie, etc. Din vremea când Iuliu Moisil a profesat la Tg. Jiu, există foarte multe documente şi fotografii, reflectând fructuaoasa activitate depusă aici, preocupările sale din domeniul didactic, etnografic şi istoric. Importante sunt şi fişele biografice ale ardelenilor stabiliţi în Vechiul Regat întocmite de Iuliu Moisil, dar şi însemnările zilnice din perioada 1885-1886 şi 1939-1944 În colecţie se află documente care se referă la istoria ţinutului natal.
Evaluare, distrugere,termene de păstrare
permanent
Sistem de ordonare
Sistemul de ordonare al creatorului colecţiei.
Condiții de acces și utilizare
Clădire Arhivă
10 BN
Condiții de acces
Fără restricţii
Condiții de copiere
Fără restricţii
Limba
română ; germană ; maghiară ; italiană ; engleză
Grafia
latină, gotică
Instrument evidență/informare
55
Informații despre materiale complementare
Bibliografie
Lucrări: 1."Fondul personal Iuliu Moisil", în "Îndrumător în Arhivele Statului judeţul Bistriţa Năsăud. Îndrumătoare arhivistice", nr. 21, Bucureşti, 1988, pp. 397-408. 2. Gusti Dimitrie, "Iuliu Moisil", în "Plaiuri năsăudene", Bucureşti, an. I, nr. 2-3, 1943. 3. Rusu Ioan, "100 de ani de la naşterea academicianului Iuliu Moisil, întemeietorul Arhivelor Statului din Năsăud", în "Revista Arhivelor", an I, 1958, nr. 2, pp. 311-314. 4. Rusu Ioan, "Iuliu Moisil (19 mai 1859-28 ianuarie 1947), în "Figuri de Arhivişti", Bucureşti, 1971, pp. 297-311. 5. Tanco Teodor, "Virtus Romana Redivivus", vol. I, Bistriţa, 1973.
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
269
Metri liniari
12.00
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
CORNELIA VLAŞIN
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2014
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură
ASOCIAȚIA TRANSILVANA PENTRU LITERATURA ROMÂNĂ ȘI CULTURA POPORULUI ROMÂN ASTRA - DESPĂRȚĂMÂNTUL NĂSĂUD
Cota UD: BN-F-00130
Cota UD: BN-F-00130
–
vezi și