Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
COLECȚIA PERSONALĂ ION CIOCAN, PROF. UNIVERSITAR
Date extreme: 1780-1918 / Cota UD: BN-F-00058 / Nivel: niv.Colecție
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00058
Titlu
COLECȚIA PERSONALĂ ION CIOCAN, PROF. UNIVERSITAR
Datele extreme de creare
1780-1918
Nivelul descrierii
niv.Colecție
Informații despre context
Nume creator/proveniența
Ion Ciocan (1850-1915)
UD - Creator (Legătură)
CIOCAN, ION (RO-Năsăud)
Datele extreme ale existenţei creatorului
1850-1915
Istoria instituţională/Nota biografică
S-a născut la 15 februarie 1850 în localitatea Mocod. A urmat cursurile Şcolii Triviale din Zagra şi la Şcoala Normală din Năsăud. A început cursuri la Facultatea de teologie din Viena şi a terminat cursurile de filozofie la Gratz şi Budapesta. Din 1878 a îndeplinit funcţia de director la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud. Între 1885-1889 a fost şi director provizoriu la Administraţia fondurilor grănicereşti din Năsăud. Din anul 1896 a fost ales deputat în parlamentul maghiar, iar din 1898 a funcţionat ca profesor la Universitatea din Budapesta - catedra de Limba şi literatura română. Între 1896-1915, cu excepția intervalului 1901-1903 - a fost neîntrerupt deputat dietal al cercului electoral Năsăud. A murit la 6 septembrie 1915 la Budapesta. A fost un personaj pe care posteritatea - influenţată de contemporanii săi - l-a reţinut cu trăsături negative; a fost considerat trădător al cauzei româneşti şi colaborator cu regimul maghiar. Dacă reţinem însă numai realizarea construcţiei Gimnaziului din Năsăud în 1888 - funcţională şi azi - şi nenumăratele cereri primite pentru intervenţii în calitate de deputat, putem să avem o altă perspectivă asupra personalităţii sale. A fost un foarte bun profesor şi s-a preocupat de îmbunătăţirea situaţiei Gimnaziului năsăudean, cât şi de studierea trecutului zonei militarizată cu reşedinţa la Năsăud.
Istoricul unității de descriere
A fost preluat în anul 1957. A fost inventariat în anul 2012.
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Date biografice şi personale, numiri în funcţii şi rezultate din activitatea în aceste funcţii, legătura şi raporturile cu personalităţi din monarhia Austro-Ungară, cu fruntaşi ai mişcării naţionale a românilor din Transilvania, solicitări pentru intervenţii în calitate de deputat, invitaţii la manifestări ştiinţifice şi culturale, activitatea în cadrul Administraţiei fondurilor grănicereşti, a Gimnaziului, la construirea căii ferate pe Valea Someşului şi a clădirii gimnaziului din Năsăud. Ele conturează o imagine de ansamblu a societăţii transilvănene la cumpăna secolelor XIX-XX, referitoare la organizarea şi funcţionarea învăţământului, a mecanismului parlamentar, a vieţii politice româneşti, cât şi implicarea în soluţionarea diferitelor probleme ale oamenilor care au apelat la calitatea lui de deputat.
Evaluare, distrugere,termene de păstrare
Permanent.
Sistem de ordonare
Documente personale; documente rezultate din îndeplinirea unor funcții de răspundere în stat sau viața politică; documente referitoare la proprietăți; manuscrise; corespondență.
Condiții de acces și utilizare
Clădire Arhivă
10 BN
Condiții de acces
Conform articolului 30 şi a anexei nr. 6 ale Legii 16 din anul 1996 a Arhivelor Naţionale republicată.Documentele anterioare anului1800 se dau în cercetare numai sub formă de copii.
Condiții de copiere
Conform articolului 30 şi a anexei nr. 6 ale Legii 16 din anul 1996 a Arhivelor Naţionale republicată. Documentele anterioare anului 1800 se dau în cercetare numai sub formă de copii.
Limba
germană ; maghiară ; română
Grafia
gotică, latină.
Instrument evidență/informare
54 (reinvetariat)
Informații despre materiale complementare
Unităţi de descriere conexe
ADMINISTRAȚIA FONDURILOR GRĂNICEREȘTI NĂSĂUDENE ; LICEUL „GEORGE COȘBUC” NĂSĂUD
Bibliografie
1. „Ciocan Ion”, în „Dicţionarul culturii şi al civilizaţiei populare al judeţului Bistriţa-Năsăud. Vol. I. Ţara Năsăudului'', Ed. Napoca-Star, Cluj-Napoca, 2010, pp. 95-96. 2. Iudean Ovidiu-Emil, „Deputați guvernamentali români în parlamentul de la Budapesta (sfârșitul secolului al XIX-lea-începutul secolului XX), Cluj-Napoca, 2012, Universitatea Babeș-Bolyai, teză de doctorat, mss. 3. Nacu Dumitru, „Un mare nedreptățit: Ioan Ciocan”, în „Plaiuri Năsăudene”, București, anul III, nr. 31-32-33, 1-30 ianuarie 1945, pp. 1-4. 4. Pecurariu Ioan, „Ion Ciocan”, în „Raportul al LIII-lea despre gimnaziul superior fundaț. din Naszód-Năsăud pentru anul școlar 1915-16. tanévre, pp. V-XVII. 5. Tanco Teodor, „Directorul gimnazial Ioan Ciocan”, în „Virtus Romana Redivia”, III, Bistrița, 1977, pp. 218-220. 6. Tomi Gavrilă, „Ion Ciocan. La 90 de ani de la trecerea în neființă”, în „Arhiva Someșană”, Năsăud, seria III, nr. 4, 2005, pp. 285-290. 7. Uilăcan Iosif, „Ion Ciocan în alegerile parlamentare din cercul electoral năsăudean (sfârșitul secolului XIX-începutul secolului XX)”, în „Anuarul Profesorilor de Istorie din România-Filiala Bistrița-Năsăud”, nr. 1&2006, pp. 13-24.
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
213
Metri liniari
3.60
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
ADRIAN ONOFREI
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2014
Descriptori
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură