Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
OFICIUL PAROHIAL ORTODOX ROMÂN CUȘMA
Date extreme: 1854-1953 / Cota UD: BN-F-00243 / Nivel: niv.Fond
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00243
Titlu
OFICIUL PAROHIAL ORTODOX ROMÂN CUȘMA
Datele extreme de creare
1854-1953
Nivelul descrierii
niv.Fond
Informații despre context
Nume creator/proveniența
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ CUŞMA
UD - Creator (Legătură)
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ CUŞMA (RO-Cuşma)
Datele extreme ale existenţei creatorului
s. d. (sine dato)
Istoria instituţională/Nota biografică
După anul 1700, în urma numeroaselor memorii ale credincioşilor ortodocşi, Maria Tereza a acceptat numirea unor episcopi ortodocşi de neam sârbesc, de abia în anul 1761. Cel mai important document întocmit după Unire (1698-1701), îl reprezintă Conscripţia clerului ortodox din 1767. Efectuarea ei s-a impus ca fiind necesară după ce edictele din 13 iulie 1759 şi din 6 noiembrie 1762, acordau liberul exerciţiu religiei ortodox. De altfel efectuarea Conscripţiei avea un dublu rol, prin acordarea de scutiri la „darea capului” se instituia un control asupra preoţilor ortocşi, iar al doilea rol era acela de verificare a situaţiei canonice, urmând ca cei ce aveau conflicte cu uniţii sau autorităţile să fie excluşi din rândul preoţilor. Verificarea datelor s-a realizat până în anul 1765, iar centralizarea datelor şi realizarea conscripţiei a durat până în 1767. Localitatea Cuşma nu apare, probabil fiind încadrată în zona Bârgaielor şi Lunca Bistriţei, unde sunt amintiţi 9 preoţ. Începând cu anii 1783-1786, această biserică a fost pusă sub dependenţa canonică a Mitropoliei Ortodoxe Sârbe din Carlowitz. De abia în anul 1810, Curtea de la Viena a acceptat să fie ales un episcop de neam românesc, în persoana lui Vasile Moga (1810-1845). În anul 1846 a fost numit „vicar general” al Episcopiei Ortodoxe române din Sibiu, tânărul arhimandrit Andrei Şaguna (1808-1873), care în anul 1864 a reuşit să restaureze vechea Mitropolie Ortodoxă Română a Transilvaniei şi separarea ierarhică a bisericii noastre de cea sârbă. În Şematismul Bisericii Ortodoxe din anul 1884, parohia era încadrată în tractul Bistriţei, preot fiind Atanasie Chifa. Principalele atribuţii ale preotului au rămas până în zilele de astăzi, şi anume acelea: de a administra toate sacramentele (botezul, căsătoria, împărtăşirea, înmormântarea, etc) cu excepţia hirotonisirii, de-a iniţia credincioşii în chestiuni de credinţă, fiind îndrumător moral şi spiritual al acestora, preotul avea şi îndatoriri administrative - de a ţine în bună stare matricolele, de a redacta informările cerute de Episcopie, de a administra averea bisericească, de a ajuta autorităţile civile la conscrierea tinerilor la armată şi miliţie, de a conscrie casele şi populaţia. Un rol important le revenea preoţilor şi în domeniul matrimonial, fiind cei care uneau tinerii în Sfânta taină a căsătoriei, dar şi cei ce puteau influenţa decizia sinodului episcopal de separare temporară sau despărţirea definitivă a soţilor. De o mare importanţă erau îndatoririle de natură şcolară şi educaţională. Ei erau obligaţi a catehiza în şcoala elementară patru ore săptămânal, în afara catehezelor din biserică.
Istoricul unității de descriere
Documentele au fost preluate în anul 1979 şi reinventariate în anul 1999.
Sursa directă a preluării
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ CUŞMA
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Circularele episcopale şi vicariale, corespondenţa purtată cu aceste instituţii superioare relevă problemele de cult, dar şi administrative ale parohiei. Documentele privind activitatea legată de şcolile confesionale şi personalul şcolar sunt: situaţiile statistice, programele şcolare şi planurile de învăţământ. Situaţia proprietăţilor se găseşte reflectată într-o serie de documente: contracte de arendare, de vânzare-cumpărare, precum şi în documentele centralizatoare referitoare la veniturile şi cheltuielile parohiei. Situaţiile statistice aduc informaţii cu privire la structura populaţiei. Aceste informaţii sunt completate cu cele desprinse din documentele referitoare la problemele matrimoniale: acordarea de dispense, foi de zestre, certificate de căsătorie, de naştere, de deces.
Evaluare, distrugere,termene de păstrare
permanent
Sistem de ordonare
Pe probleme şi apoi cronologic.
Condiții de acces și utilizare
Clădire Arhivă
10 BN
Condiții de acces
Fără restricţii
Condiții de copiere
fără restricţii
Limba
română ; germană
Grafia
latină, chirilică
Instrument evidență/informare
242
Informații despre materiale complementare
Bibliografie
Lucrări edite: 1. Bunea Augustin, "Statistica românilor din Transilvania în anul 1750", în "Transilvania XXX", Sibiu, 1901; 2. Boca Pompei, "Vechimea documentară a localităţilor din judeţul Bistriţa-Năsăud: secolele XI-XX", în "File de istorie", Bistriţa, IV, 1976, pp. 241-255; 3. Hitchins K şi Beju I., "Conscripţia clerului ortodox transilvan din 1767", în Mitropolia Ardealului ", an XIX, nr. 7-8, Sibiu, 1984, pp. 534-568; 4. Suciu Coriolan, "Dicţionar istoric al localităţilor din Transilvania", vol. II, Editura Academiei RSR, Bucureşti 1967.
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
31
Metri liniari
0.70
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
CORNELIA VLAȘIN
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2014
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură