Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
CONSILIUL JUDEȚEAN NĂSĂUD A UNIUNII ASOCIAȚIILOR ELEVILOR DIN ROMÂNIA
Date extreme: 1948 / Cota UD: BN-F-00600 / Nivel: niv.Fond
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00600
Titlu
CONSILIUL JUDEȚEAN NĂSĂUD A UNIUNII ASOCIAȚIILOR ELEVILOR DIN ROMÂNIA
Datele extreme de creare
1948
Nivelul descrierii
niv.Fond
Informații despre context
Nume creator/proveniența
CONSILIUL JUDEŢEAN NĂSĂUD A UNIUNII ASOCIAŢIILOR ELEVILOR DIN ROMÂNIA
UD - Creator (Legătură)
CONSILIUL JUDEŢEAN NĂSĂUD A UNIUNII ASOCIAŢIILOR ELEVILOR DIN ROMÂNIA (RO-Bistrița*
Datele extreme ale existenţei creatorului
1948-1950
Istoria instituţională/Nota biografică
Istoricul organizaţiilor de copii din România datează încă din 1914, când a fost înfiinţată prima de acest fel, care purta numele de Cercetaşii României. Denumirea a fost preluată după modelul organizaţiei care exista în Anglia. În perioada interbelică pentru a constitui o contrapondere la mişcarea legionară, in 1937, printr-un decret regal, Carol al II-lea a desfiinţat organizaţia şi a creat una nouă, Straja Ţării. La sfârşitul celui de-al doilea război mondial a fost înfiinţată organizaţia „Pionierii României”, pentru care a fost creată in 1945 revista „Înainte”. Doi ani mai târziu, în 1947, pionierii au fost încadraţi în Uniunea Asociaţilor de Elevi din Romania – U.A.E.R. Pe 30 aprilie 1949, într-o şedinţă festivă, la care a participat toata conducerea de partid si de stat, s-a decis înfiinţarea primelor detaşamente de pionieri. Decizia a fost luată la plenara din 22-24 decembrie 1948 a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. În judeţul Năsăud Consiliul Uniunii Asociaţiei Elevilor din România s-a constituit la data de 1 aprilie 1948, cu sprijinul Frontului Naţional al Tineretului Democrat Român şi al Uniunii Tineretului Muncitor, când s-a organizat un club la nivelul judeţului. Până la sfârşitul lunii aprilie 1948, din cei 1005 elevi din şcolile din judeţ au fost înscrişi în uniune un număr de 972, reprezentând 80% din numărul acestora. Structura organizatorică cuprindea secţiile administrativă, organizatorică, resortul reconstrucţiei, sportiv şi cultural. Au mai fost organizate cluburi la Năsăud şi Rodna şi birouri în instituţiile de învăţământ din aceste localităţi. Acolo unde nu a avut posibilităţi proprii, uniunea a format cluburi împreună cu Uniunea Studenţilor din România sau Organizaţia Tineretului Sătesc. În cadrul resortului cultural, au fost înfiinţate comisiile educativă, îndrumători, presă şi propagandă, artistică, cercuri, tehnică. Ultimele documente ale consiliului uniunii sunt din decembrie 1948.
Istoricul unității de descriere
Documentele au fost preluate în anul 1993.
Sursa directă a preluării
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Informaţiile din documente se referă la structura organizatorică, activităţile desfăşurate în domeniile cultural, sportiv şi de reconstrucţie, colaborarea cu celelalte forme instituţionalizate a mişcării de tineret, activitatea desfăşurată cu predilecţie în rândul elevilor.
Evaluare, distrugere,termene de păstrare
Permanent.
Sistem de ordonare
Cronologic, pe probleme.
Condiții de acces și utilizare
Clădire Arhivă
10 BN
Condiții de acces
fără restricții
Condiții de copiere
fără restricții
Limba
română
Grafia
latină
Instrument evidență/informare
660
Informații despre materiale complementare
Unităţi de descriere conexe
BN-F-00575 COMITETUL JUDEȚEAN AL PARTIDULUI COMUNIST ROMÂN NĂSĂUD
Bibliografie
1. Deletant Denis, „România sub regimul comunist”, Fundația Academia Civică, Biblioteca Sighet, București, 1997. 2. „Dicționar politic”, Ed. Politică, București, 1975. 3. „Dicționar de filozofie”, Ed. Politică, București, 1978. 4. „File din istoria UTC”, Institutul de Studii Social-Politice de pe lângă C.C. al P.C.R., București, 1971. 5. Frunză Victor, „Istoria comunismului în România”, ediția a III-a, EVF, București, 1999. 6. „Istoria comunismului din România (1945-1965)”, Comisia Prezidențială pentru analiza Dictaturii Comuniste din România, volum editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Ed. Humanitas, București, 2009. 7. „Istoria României în date”, coord. Dinu C. Giurescu, Ed. Enciclopedică, București, 2003. 8. Păiușan Cristina, Ion Dorin Narcis, Retegan Mihai, „Regimul comunist din România. O cronologie politică (1945-1989)”, Ed. Tritonic, București, 2002. 9. Scropan Costin, „Istoria României. Enciclopedie”, Ed. Nemira, București, 1997.
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
1
Metri liniari
0.15
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
ADRIAN ONOFREIU
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2014
Descriptori
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură