Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
FONDUL PERSONAL GHEORGHE AVRAM
Date extreme: 1905-1948 / Cota UD: BN-F-00545 / Nivel: niv.Fond
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00545
Titlu
FONDUL PERSONAL GHEORGHE AVRAM
Datele extreme de creare
1905-1948
Nivelul descrierii
niv.Fond
Informații despre context
Nume creator/proveniența
Avram, Gheorghe
UD - Creator (Legătură)
AVRAM, GHEORGHE (RO-Bistriţa)
Datele extreme ale existenţei creatorului
1890.05.22-1964.11.20
Istoria instituţională/Nota biografică
S-a născut la data de 22 mai 1890, în localitatea Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. Părinții săi au fost Victor Avram, învăţător la Școala primară confesională greco-catolică din localitate, şi Elena, fiica învăţătorului George Georgiţă. A urmat clasele primare la Şcoala primară fundaţională din Prundu Bârgăului, iar după terminarea lor a fost înscris în clasa I la Gimnaziul de stat din Dej, clasele II-VIII urmându-le la Gimnaziul superior românesc din Năsăud, absolvind în anul 1909. Condiţiile financiare precare ale familiei l-au determinat să se înscrie la Seminarul teologic greco-catolică din Gherla, în detrimentul dorinţei sale de a urma o carieră practică, precum cea de inginer. Şansa carierei sale a venit din partea Direcţiei Silvice din Bistriţa, care a publicat, în vara anului 1909, un concurs pentru ocuparea a patru locuri cu bursă la Şcoala Superioară de Silvicultori din Selmezbánya, unde în urma unor insistenţe a intrat. La terminarea şcolii şi a serviciului militar, în anul 1914, a fost angajat la Direcţia Silvică Bistriţa, lucrând pe teren la amenajarea şi estimarea pădurilor, iar mai târziu la construcţia liniei ferate forestiere Bistriţa-Bârgăului - Colibiţa, până în luna mai 1915, când a fost încadrat în corpul silvic al statului, cu funcţia de inginer silvic stagiar, la Direcţia silvică din Sátoraljaujhely, oraş situat în comitatul Zemplen. În anul 1916 a trecut cu succes examenul de stat din Budapesta şi a obţinut diploma de inginer silvic cu lucrarea intitulată „Administrarea pădurilor grănicereşti de la Năsăud în baza Legii XIX din 1890”. După obţinerea diplomei a fost avansat la gradul de inginer silvicultor şi încredinţat cu girarea ocolului silvic Sinna, din comitatul Zemplen. Începând cu anul 1917 a lucrat în învăţământul profesional, în calitate de profesor la şcoala de brigadieri silvici din Királyhalom. La data de 13 iunie 1919 a ajuns la Consiliul Dirigent în Sibiu. Activitatea la Direcţia Silvică Bistriţa (1919-1925) s-a concretizat prin încheierea mai multor contracte de exploatare, ce au avut ca rezultat surplusul de preţ realizat de Direcţia Silvică în perioada sus-menţionată. Criza economică din 1929 l-a surprins ca angajat al Societăţii Regna. A decedat la data de 20 noiembrie 1964, la București.
Istoricul unității de descriere
Fondul a fost donat în anul 1987 de către Teodor Ghițan.
Sursa directă a preluării
Ghițan Teodor
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Conține caiete de note și însemnări privind activitatea din cadrul Direcției silvice și a Societății „Regna”, publicații și statute referitoare la Socitetatea pentru exploatarea pădurilor grănicerești „Regna”, publicații și statistică referitoare la administrarea pădurilor din România, un proiect de lege pentru coordonarea industriei lemnului cu producția forestieră, lucrări referitoare la statistica și administrarea pădurilor.
Evaluare, distrugere,termene de păstrare
Permanent.
Sistem de ordonare
Pe probleme, cronologic.
Condiții de acces și utilizare
Clădire Arhivă
10 BN
Condiții de acces
Fără restricții.
Condiții de copiere
Fără restricții.
Limba
română
Grafia
latină
Instrument evidență/informare
601
Informații despre materiale complementare
Unităţi de descriere conexe
Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, fondurile: BN-F-00036 „Direcția silvică Bistrița”, BN-F-00055 „Colecția registrelor parohiale de stare civilă”, reg. 1349, BN-F-00264 „Regia cooperativă Regna”.
Bibliografie
Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, fond BN-F-00545 „Fond personal Gheorghe Avram”, dos. 21-22 caiete de note, memorii (1918-1933). ; 1. Avram, Gheorghe, „Noi baze pentru administrarea pădurilor grănicerești”, Bistrița, 1930. 2. Ciuta, George, „Pădurile comunelor grănicerești din ținutul Năsăudului”, în „Viața Ardealului”, Cluj, III, nr. 21, ianuarie 1936, pp. 27-30. 3. Lungu, Octavian, „Exploatarea pădurilor grănicerești din Bistrița-Năsăud”, București, 1935. 4. Moldovan, Victor, „ Memoriile unui politician din perioada interbelică”, ediție de Mircea Gelu Buta, Adrian Onofreiu, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2013. 5. Nacu, Dumitru, „Lumină în întunericul de mizerie al graniței năsăudene”, Bistrița, 1936. 6. „Pădurile județului Bistrița-Năsăud din cele mai vechi timpuri până astăzi”, Editura Mesagerul, Bistrița, 2005. 7. Precup, Victor, „Problema capitalului străin în exploatarea pădurilor grănicerești”, Bistrița, 1931. 8. Scridon, Leon, senior, „O reprivire asupra dezvoltării și administrării pădurilor grănicerești năsăudene”, 1926. 9. Vidican, Dorel, „Exploatarea pădurilor grănicerești de la Năsăud prin societatea „Regna” (1926-1932)”, în „Revista Bistriței”, Bistrița, VIII, 1995, pp. 229-243.
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
30
Metri liniari
0.30
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
ANDREEA SALVAN
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2014
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură