Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
CĂMINUL CULTURAL TONCIU
Date extreme: 1958-1981 / Cota UD: BN-F-00790 / Nivel: niv.Fond
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00790
Titlu
CĂMINUL CULTURAL TONCIU
Datele extreme de creare
1958-1981
Nivelul descrierii
niv.Fond
Informații despre context
UD - Creator (Legătură)
CĂMINUL CULTURAL TONCIU (RO-Tonciu)
Istoria instituţională/Nota biografică
Căminul cultural s-a definit ca instituție de culturalizare, care organiza conferințe și spectacole artistice și populariza cărți și reviste. Tradiția din perioada interbelică, când s-au consemnat realizări importante în constituirea de cămine culturale în localități importante, a fost reluată după al doilea război mondial. În acest context, statul socialist și-a propus crearea unor astfel de unități în fiecare localitate. Perioada de început, marcată de puternice accente ideologice a continuat cu statuarea cadrului legislativ adecvat. Decretul 703/1973 stabilea normele unitare de structură pentru instituțiile cultural-educative. Potrivit actului normativ, activitatea cultural-educativă era realizată de următoarele instituții: cămine culturale, case de cultură, cluburi, biblioteci, muzee, teatre și instituții muzicale, centre de îndrumare a creației artistice populare și a mișcării artistice de masă, școli populare de artă. Căminul cultural se putea organiza în fiecare comună, ca unitate bugetară, fără personalitate juridică, pentru desfășurarea activității cultural-educative permanente, iar activitatea era condusă de un director cu normă întreagă. În localitățile sătești nereședință de comună se putea organiza filiale, conduse de un director, pe baze obștești. În această structură a funcționat și căminul cultural din localitatea Tonciu. Instituția a fost condusă de directorul școlii primare/generale din localitate, iar activitățile s-au desfășurat în localul instituției de învățământ și au cuprins, în principal, conferințe tematice.
Istoricul unității de descriere
Documentele au fost preluate în anul 2018, odată cu cele create de Școala primară Tonciu, datorită faptului că activitatea instituției s-a desfășurat în localul școlii și a fost condusă de directorul unității de învățământ.
Sursa directă a preluării
ŞCOALA GIMNAZIALĂ „GRIGORE HERINEAN” GALAŢII BISTRIŢEI
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Documentele fondului oferă informații referitoare la calendarul conferințelor organizate, jurnalul activităților culturale, activitatea desfășurată, consemnată în procesele-verbale de inspecție ca și motivația acordării unor diplome pentru rezultatele obținute în activitatea cultural-educativă.
Condiții de acces și utilizare
Instrument evidență/informare
1054
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
7
Metri liniari
0.30
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
Adrian Onofreiu
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2018
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură