Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
ÎMPUTERNICITUL STATULUI PENTRU COLECTAREA PRODUSELOR AGRICOLE AL RAIONULUI NĂSĂUD
Date extreme: 1950-1957 / Cota UD: BN-F-00670 / Nivel: niv.Fond
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00670
Titlu
ÎMPUTERNICITUL STATULUI PENTRU COLECTAREA PRODUSELOR AGRICOLE AL RAIONULUI NĂSĂUD
Datele extreme de creare
1950-1957
Nivelul descrierii
niv.Fond
Informații despre context
Nume creator/proveniența
Împuternicitul Statului pentru Colectarea produselor Agricole raion Năsăud
UD - Creator (Legătură)
ÎMPUTERNICITUL STATULUI PENTRU COLECTAREA PRODUSELOR AGRICOLE AL RAIONULUI NĂSĂUD (RO-Năsăud)
Datele extreme ale existenţei creatorului
1950-1957
Istoria instituţională/Nota biografică
După încheierea celui de al II-lea război mondial s-a încercat asigurarea necesarului de produse agricole pentru populaţie prin aplicarea în practică a mai multe acte normative: Legea Nr. 565/1945, Legea Nr. 251/1947, Decretul Nr. 57/15.02.1950 pentru înfiinţarea şi organizarea Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole şi a Hotărârii Consiliului de Miniştri Nr. 568/1950 care introduc obligativitatea vinderii către stat a unei părţi din producţia agricolă şi înfiinţează instituţii care să urmărească aplicarea acestor legi. Până la raionarea din septembrie 1950 au funcţionat la nivel local Împuternicitul judeţean al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole şi câte un Împuternicit pentru Colectarea Produselor Agricole la nivelul fiecărei plase şi comune. Împuternicitul Statului pentru Colectarea Produselor Agricole raion Năsăud era direct subordonat Împuternicitului Statului pentru Colectarea Produselor Agricole regional Rodna, până în anul 1952, iar după această dată era direct subordonat Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole. Pe baza Decretul Nr. 57/15.02.1950 lua fiinţă Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole. Acesta avea ca principale sarcini următoarele: asigurarea politicii unitare a statului în materie de colectări, contractări şi livrări de produse agricole pe baza planului de stat; întocmirea de norme, preţuri şi standarde ale cheltuielilor de colectare; întocmirea planului de colectări; conducerea operaţiunilor de colectare; reglementarea şi controlarea executării colectărilor, contractărilor şi cumpărările de produse agricole; elaborarea, împreună cu Ministerul Agriculturii, a normelor de plată în muncă pentru muncile efectuate cu maşinile. La art. 4 al decretului se arată că acest Comitet de Stat era condus de un preşedinte, ajutat de 2 vicepreşedinţi şi de 4 consilieri ministeriali. Preşedintele avea rang de ministru, vicepreşedinţii aveau rangul de miniştrii adjuncţi. Preşedintele şi vicepreşedinţii erau numiţi prin decret prezidenţial, iar consilierii prin Hotărâri ale Consiliului de Miniştri. Activitatea Împuternicitul Statului pentru Colectarea Produselor Agricole raion Bistriţa a încetat în anul 1957 odată cu organizarea Secţiei Valorificări de pe lângă Sfatul popular al raionului Năsăud.
Istoricul unității de descriere
Fondul arhivistic a fost preluat/înregistrat în anul 2003 şi a fost ordonat şi inventariat în anul 2004.
Sursa directă a preluării
DIRECŢIA JUDEŢEANĂ A ARHIVELOR NAŢIONALE BISTRIŢA-NĂSĂUD
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Principalele documente create sunt: registrele de impunere, predare şi evidenţă a cotelor obligatorii la produsele agricole vegetale şi animale, în care se regăsesc suprafeţele de teren agricole; copii ale H.C.M. privind aprobarea planului de colectare la produsele agricole vegetale şi animale şi privind aprobarea unor reduceri şi amânări de cote; planul şi indicii de colectare la produsele agricole vegetale şi animale; dări de seamă şi situaţii privind realizarea planului la produsele agricole vegetale şi animale; procese-verbale ale inspectorilor raionali privind scutirea de cote a unor producători comunali; decizii ale Împuternicitului Regional Cluj pentru Colectarea Produselor Agricole privind personalul; regulamentul de ordine interioară a Împuternicitului Statului pentru Colectarea Produselor Agricole.
Evaluare, distrugere,termene de păstrare
Permanent
Sistem de ordonare
cronologic pe probleme
Condiții de acces și utilizare
Clădire Arhivă
10 BN
Condiții de acces
fără restricţii
Condiții de copiere
fără restricţii
Limba
română
Grafia
latină
Instrument evidență/informare
758
Informații despre materiale complementare
Unităţi de descriere conexe
BN-F-00037 ÎMPUTERNICITUL REGIONAL PENTRU COLECTAREA PRODUSELOR AGRICOLE RODNA
Bibliografie
Legislație: 1. „Decretul Nr. 57/1950 privind înfiinţarea şi organizarea Comitetului de Stat pentru colectarea produselor agricole”, în „Buletinul Oficial”, partea I, nr. 14 din 18 februarie 1950. 2. „Hotărârea nr. 568 a Consiliului de Miniştri privind pregătirea și executarea la timp a strângerii rcoltei și executarea planului de colectări pe anul 1950”, în „Buletinul Oficial”, partea I, nr. 45 din 25 mai 1950. 3. „Decretul Nr. 331/19 septembrie 1952 pentru modificarea Legii Nr. 5/1950 privind raionarea administrativ-economică a teritoriului Republicii Populare Române”, în „Buletinul Oficial”, partea I, nr. 187 din 19 septembrie 1952.
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
175
Metri liniari
10.35
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
FLORIN VLAȘIN
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2014
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură