Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
COMITETUL JUDEȚEAN NĂSĂUD DE LUPTĂ PENTRU PACE
Date extreme: 1950 / Cota UD: BN-F-00599 / Nivel: niv.Fond
Informații de identificare
Cotă
BN-F-00599
Titlu
COMITETUL JUDEȚEAN NĂSĂUD DE LUPTĂ PENTRU PACE
Datele extreme de creare
1950
Nivelul descrierii
niv.Fond
Informații despre context
Nume creator/proveniența
COMITETUL JUDEŢEAN NĂSĂUD DE LUPTĂ PENTRU PACE
UD - Creator (Legătură)
COMITETUL JUDEŢEAN NĂSĂUD DE LUPTĂ PENTRU PACE (RO-Bistrița)
Datele extreme ale existenţei creatorului
1948-1950
Istoria instituţională/Nota biografică
În anul 1949 a fost creat Comitetul Permanent pentru Apărarea Păcii, ca organism obştesc de îndrumare a mişcării pentru pace. În judeţul Năsăud, în şedinţa din 28 februarie 1950 a Organizaţiei judeţene a Partidului Muncitoresc Român s-a format Comisia Judeţeană de Luptă pentru Pace, cu rolul de a coordona activitatea comitetelor locale. În componenţa acesteia erau membrii din toate forţele politice şi din mişcarea sindicală şi de tineret. Constituirea Comitetelor de Luptă pentru Pace s-a făcut în urma instrucţiunilor primite de la Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Român, după plenara din 23-24 ianuarie 1950. Colectivele de la reşedinţa plaselor urmau să fie formate din membrii comitetelor de plasă de la Partidul Muncitoresc Român, conducătorii organizaţiilor de masă (sindicate, agricol, Uniunea Femeilor Democrate din România) şi din activişti voluntari. Misiunea lor era de a forma Comitete de Luptă pentru Pace în comune, sate, instituţii şi întreprinderi. Între 20-28 februarie 1948 au fost alese astfel de comitete în întregul judeţ, în număr de 152, cu 2.211 membrii. Pe lângă acestea, au fost alese 6 comitete de plasă şi unul la nivelul judeţului. Activitatea acestor comitete s-a desfăşurat în cu precădere pentru sărbătorirea zilelor de 6 martie, 8 martie, popularizarea îndeplinirii planului de însămânţări şi planului de stat, popularizarea dragostei faţă de U.R.S.S., prin demascarea celor care militau pentru un nou război, demascarea chiaburilor. În şedinţa din 14 aprilie 1950 a Comitetului Judeţean de Luptă pentru Pace s-a citit şi semnat Apelul Partizanilor Păcii de la Stockholm pentru interzicerea armei atomice. Până în septembrie 1950, au fost făcute subscrieri la Fondul mondial al Partizanilor Păcii. Ultimul document cuprinde situaţia centralizatoare a acestei acţiuni, la nivelul regiunii Rodna, la 29 decembrie 1950.
Istoricul unității de descriere
Documentele au fost preluate în anul 1993.
Sursa directă a preluării
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Informaţiile conţinute în documente se referă la structura organizatorică, activitatea comitetelor de plasă, acţiunile desfăşurate sub îndrumarea Partidului Muncitoresc Român pentru semnarea Apelulului Partizanilor Păcii de la Stockholm pentru interzicerea armei atomice şi subscrierile făcute la Fondul mondial al Partizanilor Păcii.
Evaluare, distrugere,termene de păstrare
Permanent.
Sistem de ordonare
Cronologic, pe probleme.
Condiții de acces și utilizare
Clădire Arhivă
10 BN
Condiții de acces
fără restricții
Condiții de copiere
fără restricții
Limba
română
Grafia
latină
Instrument evidență/informare
659
Informații despre materiale complementare
Unităţi de descriere conexe
BN-F-00569 COMITETUL JUDEȚEAN AL PARTIDULUI COMUNIST ROMÂN NĂSĂUD
Bibliografie
1. „Istoria României în date”, coord. Dinu C. Giurescu, Ed. Enciclopedică, București, 2003. 2. Morar-Vulcu Călin, „Republica își făurește oamenii. Construcția identităților politice în discursul oficial din România 1948-1965”, Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2007. 3. Nedelea Marin, „Istoria României în date”, Ed. Niculescu, București, 1997. 4. Păiușan Cristina, Ino Narcis Dorin, Retegan Mihai, „Regimul comunist din România. O cronologie politică (1945-1989), Ed. Tritonic, București, 2002. 5. Scurtu Ioan, Buzatu Gheorghe, „Istoria României în secolul XX”, Ed. Paideia, București, 1999. 6. Stănescu Mircea, „Organismele politice românești (1948-1965). Documente privind instituțiile și practicile”, Ed. Vremea, București, 2003.
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Număr u.a.
1
Metri liniari
0.15
Tip/suport material arhivistic
hârtie
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
ADRIAN ONOFREIU
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Datele creării, revizurii sau ștergerii
2014
Descriptori
Legături cu alte cote
Titlu
Date extreme
Tip legătură