Unitate de descriere
Trimite o sesizare referitoare la această cotă
Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice
Date extreme: 1941-1955 / Cota UD: BU-F-01471 / Nivel: niv.Fond
Informații de identificare
Cotă
BU-F-01471
Titlu
Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice
Datele extreme de creare
1941-1955
Nivelul descrierii
niv.Fond
Informații despre context
Nume creator/proveniența
Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice
UD - Creator (Legătură)
Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice, CASBI (RO-Bucureşti)
Datele extreme ale existenţei creatorului
1945-1948
Istoria instituţională/Nota biografică
La 12 septembrie 1944, România a semnat Convenţia de armistiţiu cu Puterile Aliate, la Moscova. Pentru punerea în aplicare a art. 8 din Convenţie, prin care statul român era obligat să conserve bunurile tuturor supuşilor inamici germani şi maghiari, precum şi a tuturor persoanelor de altă naţionalitate şi chiar români, care s-ar fi găsit în Germania, Ungaria sau în teritoriile ocupate de aceste puteri, a fost înfiinţată Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice, potrivit Legii nr. 91 din 10 februarie 1945. Activitatea instituţiei a fost supravegheată de Comisia Română de Armistiţiu, iar după desfiinţarea acesteia, de Comisia Română de Legătură cu Comisia de Aliată de Control. La 27 septembrie 1947, Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice a trecut sub autoritatea şi controlul Comisiei Ministeriale pentru executarea Tratatului de pace de pe lângă Preşedinţia Consiliului de Miniştri.
Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice avea ca scop aplicarea dispoziţiilor Convenţiei de armistiţiu şi exercitarea de către Statul român a atribuţiilor prevăzute de Legile nr. 498 din 3 iulie 1942, 443 din 2 septembrie 1944, 644 din 19 decembrie 1944 privind bunurile inamice, care, până la înfiinţarea CASBI, erau aplicate de Comisariatul General al Bunurilor Inamice.
Potrivit Legii nr. 91/1945 instituţia avea următoarele atribuţii: administra bunurile mobile şi imobile ale persoanelor fizice şi juridice prevăzute de art. 8 al Convenţiei, şi anume Statele german şi ungar, persoanele fizice şi juridice de naţionalitate germană sau ungară, ori persoanele cu reşedinţa sau sediul în Germania sau Ungaria ori în teritoriile ocupate de acestea; supraveghea şi controla administrarea întreprinderilor comerciale sau industriale al căror capital aparţinea într-o proporţie de cel puţin 20% persoanelor menţionate mai sus; supraveghea şi controla, numind în acest scop un administrator, întreprinderile comerciale care funcţionaseră sub controlul financiar al acestor persoane; verifica băncile, societăţile comerciale şi industriale, instituţiile administrative privind modul de îndeplinire a prevederilor Legii nr. 91/1945.
În baza hotărârilor Conferinţei de la Potsdam din 16 iulie – 2 august 1946 a fost emis Decretul – lege nr. 182 din 21 martie 1946 prin care activele germane aflate pe teritoriul României se predau instituţiilor împuternicite de Guvernul URSS, indicate de Comisia Aliată de Control din România. Predarea către URSS a activelor germane din România se făcea în baza jurnalelor Consiliului de Miniştri, conform listelor întocmite de CASBI.
Prin Decretul nr. 228 din 3 septembrie 1948 Comisia Ministerială pentru executarea Tratatului de pace şi Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice şi-au încetat activitatea, reglementându-se, totodată, modul de administrare şi lichidare a bunurilor aflate în administrarea Casei care nu fuseseră încă predate către URSS. Atribuţiile celor două instituţii au fost preluate de Ministerul Afacerilor Străine şi respectiv o comisie de lichidare a CASBI care funcţiona pe lângă Ministerul de Finanţe. Bunurile aflate sub controlul CASBI erau preluate de comisia de lichidare şi predate ministerelor pentru administrare, până în momentul în care erau predate către URSS, treceau în patrimoniul Statului sau al comunelor, erau vândute sau date în custodie.
Comisia de lichidare a CASBI şi-a încetat activitatea în anul 1950, atribuţiile privind lichidarea patrimoniului fiind preluate de Ministerul de Finanţe.
Sursa directă a preluării
Ministerul de Finanţe
Informații despre conținut și structură
Cuprinsul pe scurt
Fondul Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice cuprinde dosare individuale ale cetăţenilor de naţionalitate germană, maghiară, italiană şi română consideraţi inamici, dosare ale societăţilor industriale, comerciale, bancare şi de asigurări al căror capital aparţinea într-o proporţie de cel puţin 20% persoanelor menţionate mai sus precum şi documente privind activitatea generală a acestei instituţii.
Materialul arhivistic este constituit din decrete de legi, jurnale ale Consiliului de Miniştri, circulare, instrucţiuni, decizii, ordine, regulamente, monitoare oficiale, comunicate, referate, procese-verbale, tabele, scheme de organizare, dări de seamă, adrese, note privind modul de organizare şi funcţionare a Casei de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice, organizarea executării Convenţiei de armistiţiu, reglementarea cetăţeniei locuitorilor din Ardealul de Nord, înfiinţarea de direcţii şi servicii în cadrul CASBI, stabilirea de norme de administrare şi conservare a bunurilor mobile aflate sub administrarea CASBI, reevaluarea patrimoniului întreprinderilor comerciale şi industriale, stabilirea regimului bunurilor supuşilor statelor cu care România se afla în stare de război, înfiinţarea oficiilor judeţene ale bunurilor inamice şi reglementarea activităţii acestora, numirea de administratori pentru bunurile preluate de CASBI şi stabilirea atribuţiilor acestora, colaborarea cu instituţiile locale în vederea identificării bunurilor mobile şi imobile urbane şi rurale care intrau în prevederile art. 8 din Convenţia de armistiţiu, administrarea provizorie a societăţilor pe acţiuni, desfiinţarea Comisiei Române de Legătură cu Comisia Aliată de Control, ratificarea Tratatului de pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, predarea activelor germane trecute în proprietatea URSS în baza hotărârilor Conferinţei de la Potsdam, încadrarea întreprinderilor în prevederile legii 91/1945 şi liste cu acestea, scoaterea de bunuri de sub administrarea CASBI, stabilirea de funcţiuni şi numirea personalului în cadrul Comisariatului General al Executării Armistiţiului şi CASBI, instituirea comisiei centrale şi a comisiilor judeţene de lichidare a bunurilor rămase în administrarea CASBI.
UD - Diviz. schemă de clasare creator (Legătură)
BU-F-01471 Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice (Clasă)
Condiții de acces și utilizare
Condiții de acces
restricţionat parţial conform art. 30 lit. b din Legea nr. 16/1996 republicată în anul 2014
Grafia
limbile română, germană, maghiară, rusă
Instrument evidență/informare
3374, 3386, 3390, 3392, 3398, 3412, 3413, 3414, 3421, 3437, 3440, 3441, 3478, 3479, 3480, 3386, 3390, 3392, 3398
Informații despre caracterizarea fizică a UD
Metri liniari
301.00
Tip/suport material arhivistic
Fișier/document
Informații despre responsabilitate
Identificatorul instituției și persoanei responsabile pentru descriere
Serviciul Arhive Naţionale Istorice Centrale, Bălulescu Irina Oana
Reguli și convenții utilizate
ISAD(G)
Status descriere
finalizat
Datele creării, revizurii sau ștergerii
februarie 2014 ; aprilie 2019
Media / Fișiere
Fișiere